Skip to main content
    Back to quiz

    Ruth and Naomi Quiz for Kids — Questions and Answers

    All 10 questions with the correct answer, a short explanation, and the King James Version reference. Use this page as a study guide, an answer key, or a quick review sheet.

    1. Q1.Why did Naomi's family leave Bethlehem?

      • A. A war
      • B. A famine
      • C. A flood
      • D. A wedding

      Answer: A famine

      There was a famine in the land.

      Read Ruth 1:1 (KJV)

    2. Q2.Where did they go to live?

      • A. Egypt
      • B. Moab
      • C. Syria
      • D. Edom

      Answer: Moab

      A certain man… went to sojourn in the country of Moab.

      Read Ruth 1:1 (KJV)

    3. Q3.What happened to Naomi's husband and sons?

      • A. They got rich
      • B. They all died
      • C. They moved
      • D. They were lost

      Answer: They all died

      Elimelech Naomi's husband died… and her two sons died also.

      Read Ruth 1:5 (KJV)

    4. Q4.What was the name of Naomi's loyal daughter in law?

      • A. Orpah
      • B. Ruth
      • C. Hannah
      • D. Rachel

      Answer: Ruth

      Ruth clave unto her.

      Read Ruth 1:14 (KJV)

    5. Q5.What did Ruth say to Naomi?

      • A. I will go home
      • B. Whither thou goest, I will go
      • C. Wait for me
      • D. Be silent

      Answer: Whither thou goest, I will go

      Whither thou goest, I will go… thy people shall be my people, and thy God my God.

      Read Ruth 1:16 (KJV)

    6. Q6.Where did Naomi and Ruth go back to?

      • A. Jericho
      • B. Bethlehem
      • C. Jerusalem
      • D. Hebron

      Answer: Bethlehem

      So they two went until they came to Bethlehem.

      Read Ruth 1:19 (KJV)

    7. Q7.What did Ruth do in the fields?

      • A. Planted seed
      • B. Gleaned barley
      • C. Tended sheep
      • D. Built a wall

      Answer: Gleaned barley

      Let me now go to the field, and glean ears of corn.

      Read Ruth 2:2 (KJV)

    8. Q8.Whose field did she 'happen' to glean in?

      • A. Eli's
      • B. Boaz's
      • C. Jesse's
      • D. Obed's

      Answer: Boaz's

      Her hap was to light on a part of the field belonging unto Boaz.

      Read Ruth 2:3 (KJV)

    9. Q9.What did Boaz become to Ruth?

      • A. Her brother
      • B. Her kinsman-redeemer and husband
      • C. Her father
      • D. Her neighbour

      Answer: Her kinsman-redeemer and husband

      So Boaz took Ruth, and she was his wife.

      Read Ruth 4:13 (KJV)

    10. Q10.Who was Ruth's great-grandson?

      • A. Saul
      • B. David the king
      • C. Solomon
      • D. Samuel

      Answer: David the king

      Obed begat Jesse, and Jesse begat David.

      Read Ruth 4:22 (KJV)